Bent u een bewuste bestuurder?

 

Als het weer wat slechter wordt, maken we het thuis gezellig en blijven we graag bij de warme kachel. Als we dan toch weg moeten nemen we vaker de auto. Het is dan belangrijk om te weten dat de winterse weersomstandigheden andere dingen van de auto verlangen dan het weer in de zomer en als we ons daar bewust van zijn wordt het een stuk veiliger op de weg. Verstandig rijden en ervoor zorgen dat de auto in goede staat verkeert maken van u een bewuste bestuurder.

 

Verstandig rijden

In de zomer doen we nog wel eens wandelend of met de fiets een boodschap, maar als het weer slechter wordt pakken we vaak de auto, ook voor de korte afstanden. We staan er dan niet bij stil wat het vergt van de koude automotor. We doen de elektrische ramen een keer open en dicht om ze schoon te wissen, met de verwarming en eventueel airco zorgen we ervoor dat het in de auto snel warm is en dat de ramen niet beslaan en verlichting en ruitenwissers zijn vaker nodig. Alle verbruikers zijn dan “aan” en zeker op de korte afstanden is dat een aanslag op de dynamo en accu. De accu ontlaadt bij lage temperaturen sneller en krijgt geen tijd om op te warmen. Het kost veel brandstof en bij elektrische auto’s gaat het ten koste van de actieradius. Het is dus van belang om verstandig te rijden door korte ritjes regelmatig af te wisselen met langere afstanden zodat de motor goed warm wordt en de dynamo de accu weer volledig kan opladen.

 

Conditie van de auto

Onze conditie kan in de winter wel wat extra aandacht gebruiken en dat geldt ook voor de conditie van de auto. Door de verschuiving van autobezit naar autogebruik, bijvoorbeeld door toename van deelauto’s en lease, zijn autogebruikers zich minder bewust van de staat waarin de auto die ze gaan rijden verkeert. Men gaat ervan uit dat het wel goed zit en dat zorgt voor een verhoogde risicofactor in de winter. Want wie controleert de banden, ruitenwissers en al die andere vitale punten?

 

Winterbanden

Het is verstandig om zeker voor auto’s waar veel mee wordt gereden te kiezen voor winterbanden, ook als u niet op wintersport gaat. Het diepere profiel zorgt voor meer grip en een betere wegligging onder gladde omstandigheden en neerslag, modder en pekel worden beter afgevoerd.

 

Goed zicht

In de winter spat er niet alleen modder op de ruiten maar ook pekel, dat een witte waas op de ruit achterlaat. Een ander aandachtspunt is dan ook goed zicht en ruitenwissers spelen daar een belangrijke rol in. Na verloop van tijd wordt het rubber van de wissers hard waardoor de bladen bij de neergaande beweging niet wissen maar schrapen. Ze maken dan minuscule krasjes in de ruit waardoor het zicht slechter wordt. In die krasjes verzamelt zich weer vuil wat moeilijk te verwijderen is. Wacht dus niet tot de wissers haperen, alleen maar strepen achterlaten of piepend over de ruit schuiven, maar check de wisserbladen regelmatig zodat u ze op tijd kunt (laten) vervangen.

 

Seizoencheck

Het wisselen van seizoenen is meestal hét moment om even bij de veiligheid van uw auto stil te staan, maar het kan het hele jaar door. Als u iedere twee maanden een bandencheck in uw agenda zet, kijk dan meteen even naar de ruitenwissers, vloeistoffen en verlichting. Doet u de controle liever niet zelf? Kom dan even naar ons toe, wij helpen u graag zodat u ook in de winter veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Als u auto bij ons in onderhoud is, geven wij u altijd tijdig advies over bijvoorbeeld het vervangen van autobanden en ruitenwisserbladen.

 

Wintertips voor de auto

We sluiten af met een aantal tips die u mobiel houden in de winter.

  • Wissel korte en lange ritten af zodat de accu weer volledig wordt opgeladen.
  • Maak deurrubbers goed schoon en smeer ze in met talkpoeder.
  • Denk aan ruitensproeiervloeistof met antivries.
  • Leg een ijskrabber en een schepje (voor als de wielen vastzitten in de sneeuw) in uw auto.
  • Ontdooi ruiten nooit met warm water, de ruiten kunnen barsten. Gebruik een krabber of ruitontdooier.
  • Maak uw auto helemaal sneeuwvrij voordat u gaat rijden.
  • Bewaar slotontdooier niet in de auto.

 

 

 

 

Foto: <a href=’https://nl.freepik.com/fotos/auto’>Auto foto gemaakt door teksomolika – nl.freepik.com</a>