Winterbanden
Waarom een winterband?
Als je het hebt over verkeersveiligheid dan spelen winterbanden met hun diepere en grovere profiel in de herfst en winter een grote rol. Want al bij een temperatuur van 7 ˚C en lager presteren winterbanden beter dan zomerbanden. De samenstelling van het rubber, ook wel ‘compound’ genoemd, zorgt bij lagere temperaturen voor zowel meer grip als comfort. Daarvoor hoeft het dus niet eens te regenen, ijzelen of te sneeuwen.
Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, kiezen wel steeds meer automobilisten voor zekerheid en wisselen ze jaarlijks hun banden om. Enerzijds vanwege de veiligheid, anderzijds vanwege de verplichting in andere Europese landen. In sommige landen bestaat het risico op een boete en/of strafrechtelijke vervolging en (mede)aansprakelijkheid bij ongelukken, als geen gebruik gemaakt wordt van winterbanden bij een winterse omstandigheid. In het schema in de folder (onderaan deze pagina) staat de regelgeving per land aangegeven.
Winterbandenplicht
In een aantal Europese landen geldt een winterbandenplicht. In sommige landen zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode, in andere landen geeft een verkeersbord de verplichting aan en in een aantal landen geldt de winterbandenplicht bij winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is in ieder geval sprake bij sneeuw, ijzel of gladheid. Let op: er kan in de bergen ook sprake zijn van winterse omstandigheden buiten de wintermaanden. Hat aanpassen aan winterse omstandigheden geldt niet alleen voor de banden, maar ook voor de uitrusting van de auto zoals de ruitenwisser- en de koelvloeistof. Autobedrijf Van Tilborg Zaltbommel adviseert daarom om ieder jaar aan het begin van de herfst de auto ‘winterklaar’ te laten maken. Autobedrijf Van Tilborg Zaltbommel controleert niet alleen de vloeistoffen en wisselt de banden, maar checkt ook de accu en de verlichting.
Sneeuwkettingen
In een aantal Europese landen is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto gebruiksklaar te hebben. De verplichting verschilt van land tot land: soms zijn sneeuwkettingen gedurende een bepaalde periode verplicht, soms wordt het aangegeven door een verkeersbord. Wie op goede winterbanden rijdt, hoeft pas sneeuwkettingen te monteren als er overmatige aangereden sneeuw ligt. Bij het gebruik van sneeuwkettingen gelden snelheidsbeperkingen en sneeuwkettingen zijn niet toegestaan op doorgaande, schone wegen, aangezien ze het wegdek kunnen beschadigen.
Hoe herkent u een winterband?
Een winterband is herkenbaar aan het sneeuwvloksymbool en de aanduiding M+S (Modder + Sneeuw) op de band. Het sneeuwvloksymbool is officieel erkend door de Europese Unie en op termijn zal het de aanduiding M+S gaan vervangen. Dit betekent dat nu nog álle banden met een M+S markering (inclusief 4×4 en SUV-banden) juridisch gezien als winterband worden beschouwd. Echter, in de praktijk presteren banden met alleen een M+S-codering onder winterse omstandigheden aanzienlijk minder. Ook voor SUV’s en 4×4-voertuigen zijn banden met een sneeuwvloksymbool verkrijgbaar. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw. Ze hebben veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. Autobedrijf Van Tilborg adviseert dan ook bij voorkeur banden te kiezen die voorzien zijn van zowel de markering M+S als het sneeuwvloksymbool.
Maximumsnelheid van winterbanden
Soms worden winterbanden gemonteerd die een lagere maximumsnelheid hebben dan de maximumsnelheid van het voertuig zelf. Dit moet aan de eigenaar van het voertuig kenbaar worden gemaakt met behulp van een snelheidssticker op het dashboard. De maximumsnelheid van de winterband is ook zichtbaar op een snelheidssymbool op de band. Het advies is om die maximumsnelheid niet te overschrijden omdat dit gevaren voor de verkeersveiligheid oplevert.
Caravans en campers
Voor campers geldt dezelfde verplichting als voor personenauto’s. Voor caravans geldt geen winterbandenplicht. Wel levert het monteren van winterbanden onder de caravan voor de wintersportvakantie een betere wegligging op.
Verzekeringsdekking
Wie zonder schuld bij een ongeval betrokken raakt dat vermeden had kunnen worden door het gebruik van winterbanden, is toch (mede) schuldig. Voor meer informatie omtrent verzekeringsdekking omtrent winterbanden adviseert Autobedrijf Van Tilborg Zaltbommel om deze informatie bij uw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon op te vragen.
Winterbanden duur?
De prijzen van winterbanden zijn ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. Door het rijden op winterbanden, spaart u uw zomerbanden. Beide seizoensbanden slijten minder snel als ze bij de juiste omstandigheden worden gebruikt. Ze gaan dus langer mee. Bovendien rijdt u een stuk veiliger.
Meer informatie
Bel voor advies of een vrijblijvende prijsopgave naar (0418) 51 22 18, stuur een e-mail of plan uw afspraak direct in via onze werkplaatsplanner.
*vraag ons naar de voorwaarden