Distributieriem vervangen?

Een kleine introductie over de distributieriem

De distributieriem is een aandrijfriem die essentiële onderdelen in de motor met elkaar verbindt. Belangrijk om te weten is dat deze essentiële onderdelen ook nog op een exact moment ten opzichte van elkaar moeten bewegen/roteren. De distributieriem zorgt er dus voor dat de delen worden aangedreven en dit ook nog eens op een exact “tijdstip” ten opzichte van elkaar. Verder drijft de distributieriem ook vaak andere belangrijke componenten aan zoals bijvoorbeeld de koelwaterpomp en de motoroliepomp.

Wat als de distributieriem breekt?

Als de distributieriem breekt ontstaat vrijwel altijd motorschade. De ten opzichte van elkaar bewegende onderdelen in de motor komen met elkaar in botsing met alle (kostbare) en vervelende gevolgen van dien. Veelal moet de motor van uw auto uit elkaar worden gehaald en moeten er diverse onderdelen worden vervangen. Een tijdrovende en kostbare klus. Bovendien kan het plotseling stilvallen van de motor na het breken van de distributieriem in het verkeer zorgen voor een onveilige situatie, voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. In het geval van het vervangen van een distributieriem geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen!

Wanneer vervangen?

De meeste distributieriemen gaan tussen de 80.000 tot 160.000 kilometer mee. Per merk en type auto kan de vervangingstermijn verschillen. Van Tilborg helpt u graag aan de exacte informatie indien u niet weet wanneer bij uw auto de distributieriem vervangen moet worden.

Verder is niet alleen de kilometerstand bepalend of een distributieriem vervangen moet worden, maar ook de leeftijd van de distributieriem. De meeste distributieriemen moeten vervangen worden tussen de 5 en 10 jaar. Per merk en type auto kan de vervangingstermijn verschillen. Van Tilborg helpt u graag aan de exacte informatie indien u niet weet wanneer bij uw auto de distributieriem vervangen moet worden.

Intensief gebruik van de auto en veelvuldig starten/stoppen is een extra belasting van de distributieriem. Het is raadzaam ons op de hoogte te brengen van het gebruik van uw auto. Wij kunnen dan advies op maat leveren ten aanzien van het al dan niet vervangen van de distributieriem.

Vervangen van extra onderdelen:

Tijdens het vervangen van de distributieriem zal de technicus ook de onderdelen bekijken die door de distributieriem worden aangedreven en waar de distributieriem overheen loopt.  Dit kunnen onderdelen zijn als bijvoorbeeld een spanrol, de waterpomp, of de oliepomp. Enerzijds kan het zijn dat het betreffende onderdeel slijtage vertoont en vervangen dient te worden. Anderzijds kan het ook zo zijn dat het betreffende onderdeel door slijtage en loopschade de levensduur van de nieuw te monteren distributieriem zal gaan verkorten. Ook dan is het zaak het betreffende onderdeel te vervangen.

Wat kost het vervangen van de distributieriem?

Het is vrijwel niet mogelijk hier een bedrag te noemen voor het vervangen van de distributieriem. Uiteindelijk is de prijs afhankelijk van merk en type auto en vervolgens van type motor. Verder is het zaak te weten of er extra delen periodiek vervangen moeten worden. Denk aan de spanrol of bijvoorbeeld de waterpomp.

Wij kunnen u echter wel een prijsindicatie afgeven. U kunt daarvoor geheel vrijblijvend contact met ons opnemen via telefoon (0418) 51 22 18 of  stuur een e-mail. Houdt u uw auto gegevens bij de hand? Wij helpen u graag en snel verder!

Meer informatie

Bel voor aanvullende informatie en/of advies naar (0418) 51 22 18, stuur een e-mail of plan uw afspraak direct in via onze werkplaatsplanner.

Bel (0418) 51 22 18
Stuur een e-mail